PILATES – vadba za zdravo in vitalno telo

24. januarja 2018

Pilates

» Po desetih urah občutite razliko. Po dvajsetih urah vidite razliko – po tridesetih urah pa imate novo telo.«

                                                                                                                                          ( Joseph H. Pilates )

 Zakaj pilates?

Med vadbo pilatesa z gibi, če jih delamo pravilno, odkrivamo mišice, ki smo jih do sedaj komaj zaznali in uporabljali, ter se jih naučimo aktivirati. Z redno vadbo telo krepimo od znotraj navzven, kar pomeni, da se premikamo od majhnih, šibkih mišic proti  velikim in močnim mišicam, zato je pilates osnova vsem ostalim vadbenim zvrstem. Z izgradnjo mišic s pomočjo pilates vaj, telo začne delovati usklajeno in postane bolj prožno, hkrati pa se nam razvije občutek za podrobnosti poteka gibov, ki nas potem v vsakdanjem življenju opozarja na napačno telesno držo.  

Vse pilates vaje namenoma krepijo področje mišic med prsnim košem in medenico, saj okrepljene mišice na hrbtu in trebuhu bolje varujejo notranje organe, hkrati pa stabilizirajo hrbet in tako se posledično izboljša drža telesa, bolečine v hrbtenici se zmanjšajo oz. izginejo. Med pilates vabo prav tako krepimo mišice medeničnega dna. Medenično dno  kot mreža drži vse organe v predelu trebuha ter nas podpira pri vsakem gibu. To nalogo izpolnjuje tako neopazno, da komajda čutimo. Šele ko več ne deluje optimalno, se zavemo, kaj dan za dnem naredi za nas.

DODATNI POZITIVNI UČINKI PILATES VADBE SO:

  • Okrepljene mišice trupa prispevajo k ploskemu trebuhu in vitkemu pasu,
  • »kritične« točke na trebuhu, stegnih in zadnjici postanejo bolj napete,
  • roke postanejo lepo oblikovane in okrepljene,
  • drža telesa je bolj pokončna in sproščena,
  • telo je bolje prekrvavljeno,
  • delovanje limfnega sistema, ki omogoča hitro izločanje  strupov  iz našega telesa, se izboljša,
  • imunski sistem se okrepi.

Vadba je primerna za VSE, tako za ZAČETNIKE kot rekreativce, plesalce in aktivne športnike. Pilates pa je nenazadnje tudi odlična vadba za starejše, kar dokazujejo številni sedemdesetletniki, ki se ob redni vadbi ponašajo s kar najboljšim zdravjem.