Z GIBANJEM DO ZDRAVJA IN BOLJŠEGA POČUTJA

15. novembra 2011

Človekovo življenje brez telesne aktivnosti je navzkriž z zakoni narave.

Z razvojem civilizacije, urbanizacije in mehanizacije je človek spremenil svoj način življenja. Vedno manj je gibanja. Postal je suženj začaranega trikotnika: stol na delovnem mestu, avto in naslonjač pred televizorjem in računalnikom. Posledica tega je vedno več bolezni, ki jim pravimo tudi bolezni pomanjkanja gibanja ali bolezni sedečih poklicev (zvišan krvni tlak, debelost, nevroze…).

Življenje je gibanje pravi Aristotel.

Izboljšajte svojo kvaliteto življenja z aktivnim preživljanjem prostega časa. Mislim predvsem gibanje v naravi ali vključevanje v razne oblike strokovno vodene skupinske vadbe. To vam bo prineslo veliko koristi na različnih področjih.

Na zdravstvenem področju: zmanjšanje tveganja bolezni srca in ožilja ter možganske kapi, kontrola in uravnava telesne teže, izboljšanje sklepne gibljivosti, večja mišična moč, vzdržljivost, obvladovanje krvnega tlaka, preprečevanje in izboljšanje osteoporoze ter sladkorne bolezni, boljša odpornost telesa.

Na psihosocialnem področju: preprečevanje in obvladovanje stresov in depresij, poveča se možnost za druženja, spoznavanja novih ljudi.

Na ekonomskem področju: imamo več energije in moči, zato smo bolj produktivni, učinkoviti v službi kot tudi doma.

Zavedajte se: IMATE SAMO ENO TELO, ZATO POSKRBITE ZANJ. Začnite z gibanjem že danes. Vsak začetek je težak. Vztrajajte, imejte voljo, da boste lahko kasneje občutili neprecenljive občutke fit telesa. Verjemite, se izplača 😉

 

Dušan Šut