Trenirano srce privarčuje 13 milijonov udarcev na leto

19. septembra 2010

Srce je najvažnejša mišica v našem telesu, ki s svojim delom skrbi, da naš organizem sploh živi – deluje. Zato je zelo pomembno, da imamo to mišico zelo dobro razvito (trenirano), da bo lahko naš organizem dolgo časa brezhibno deloval.

Slabotno srce je neučinkovito. Med krčenjem in širjenjem ne more prečrpati tolikšne količine krvi, kot to lahko počne močno, trenirano srce.
Na primer:
Enako količino krvi bo trenirano srce prečrpalo s 45-50 stiski (udarci), medtem ko bo netrenirano za to porabilo 70-75 stiskov. V eni minuti tako trenirano srce privarčuje okrog 30 udarcev, kar v enem letu pomeni okrog 13 milijonov udarcev.

Iz zgoraj zapisanega si verjetno vsakdo želi imeti zdravo, močno, trenirano in s tem tudi varčno srčno mišico, ki bo lahko zaradi svoje varčnosti še dolgo opravljala svojo funkcijo. Vendar pa smo redki, ki želimo delček svojega prostega časa posvetiti rekreaciji in s tem trenirati našo srčno mišico.

Večina ljudi se na žalost intenzivno začne ukvarjati s športno rekreacijo SAMO takrat, ko nastopijo zdravstvene težave ali želijo zmanjšati svojo telesno težo. Le redki pa se zavedajo številnih še drugih pozitivnih učinkov, ki jih prinaša vadba. To so:
−        izboljšanje delovanja srca in dihal
−        izboljšanje gibljivosti
−        večja fizična vzdržljivost
−        spodbujanje maščobne presnove in s tem kontrola telesne teže
−        izboljšanje kvalitete spanca, koncentracije in sprostitve
−        psihološki učinki: izboljšanje razpoloženja, zmanjšanje depresij in anksioznosti
−     socialni učinki: večja sposobnost spopadanja z vsakodnevnimi napori in stresom v družbi, večja samozavest, prijetna druženja in nova prijateljstva.

Za konec še NASVET:
Odločite se za vadbo, ne zaradi tega da boste izgubili kilograme, ampak da boste deležni vseh drugih pozitivnih učinkov, ki vam jih prinaša vadba. Garantiram vam, da si boste tako izboljšali svojo kvaliteto življenja, čeprav na tehtnici ne bo nekih vidnih rezultatov 😉

Dušan Šut

P.S.
Izguba telesne teže je zelo zahteven proces, ki vsebuje 70% pravilne in uravnotežene prehrane in 30% pravilne in kontrolirane vadbe. Podrobneje v mojem naslednjem članku.
Strokovni team FIT-FAJN pa vam je vedno na voljo za vse vprašanja, dileme in pomisleke.